Friday 2 March 2007

Het Joodse Purimfeest;

Vrijdag 02-03 -2007;

Gisteren was er al wat van te merken op het dagactiviteitencentrum toen we met verschillende dingen bezig waren ter voorbereiding van het Purim-feest hier; schilderen, maskers maken etc.

Vandaag ging ik even naar de oude stad om naar een fotozaakje te gaan en in de bus was het al te zien veelal jongelui die zich hadden uitgedost in verschillende kledij en gesminkt en zo stapten er steeds meer in tussen de gewone passagiers. Bij de halte Ben Yehuda in de stad moet het allemaal gebeuren het is de winkelstraat en het plein van Jerusalem waar het altijd leeft ongeacht als er geen feest is. Muziek, veel lawaai en gedanst door verschillende mensen in een carnavalsachtige stemming... De negatieve kant van dit feest is dan ook dat er verdeelheid is onder de Joden door het steeds minder in de hand lijkt te hebben van het alcoholgebruik hierbij. Tja waar staat het Purim nou eigenlijk denk je dan? ....We hebben verschillende Hamans onder hand wel gehad en ze zijn er nog steeds, kijk maar naar Iran als v.b. Satan zal zijn plan nooit opgeven om het Joodse volk te willen uitroeien....De Almachtige zelf zal Zijn volk bewaren (Num. 23: 9) en dit volk zal niet onderen de volkeren worden gerekend...
Het volk zal altijd gehaat blijven...omdat in ieder generatie wel een Haman tegen hun zal opstaan..
Esther neemt een belangrijke plaats in als men dit allemaal weer herdenkt juist omdat zij toen der tijd zo dapper was om het voor haar volk op te nemen zo de Here met haar was... De goedgezindheid van de koning van die tijd heeft Haman tenslotte het leven gekost.. en de Joden zullen dit feest altijd vieren..
Daarbij komt dan door goeddoening dat er aalmoezen worden opgehaalt voor diegene die het niet makkelijk hebben in de kille harde samenleving hier...maar de Here zorg toch op een of andere manier voor blijdschap hier zo ik hier in de straat liep en een paar foto-shots maakte.





De Ben Yehuda street stond in het (recente) verleden bekent om de vele zelfmoordaanslagen van de terroristen.

Een traditie; Hamans-oren:

1 comment:

Pieter-Blog said...

Toda raba....lieve man