Tuesday 20 February 2007

De 2e dag; En Gedi en Masada voor een ieder vanuit z'n eigen beleving "indrukwekkend"

Weer vroeg uit de veren en op weg naar het central busstation in Jerusalem. Het was pas een uur of 8 in de ochtend en het zonnetje stond nog niet zo hoog... Met de interliner van 09.30uur op weg naar de Dode zee en Massada en ik mocht niet klagen die week van het was weer eindelijk voor een wat langere periode rustig weer met aangename temperaturen. Na Jerusalem uit te zijn gereden gingen we over een nieuw stuk snelweg want over het algemeen is het wegennet in Israel goed onderhouden en ze werken aan een verdere uitbreiding.
Na Oost-Jerusalem in de verte nog te hebben gezien kregen we de eerste kleine heuvels in zicht waar mooie dorpjes op gebouwd zijn, veelal arabische dorpjes want je herkent ze gelijk aan de torens van de moskeen.
Op een gegeven moment gingen de heuvels steeds meer over in dore rostachtige bergen met af en toe bedoeieen-kampementen etc. We reden ook nog door een nieuwe gemoderniseerde checkpoint met soldaten waar we met de bus echter geen last van hadden soms was het een dore uitzichtloze weg die tweebaans werd. Het werd steeds meer een woestijnlandschap... en zagen in de verte al een beetje het begin van de Dode zee liggen. Dichterbij gekomen maakten we een stop van ongeveer 15 minuten voor een bakkie of iets anders...?
We vervolgden onze reis en kwamen steeds dichter bij de Dead see met aan de rechterkant de (woestijnachtige) middelgebergten van Israel en aan de linkerkant de hogere bergen van Jordanie. De Dode zee ligt ook onder het normale zeeniveau zodat het hier ook het laagste punt in de wereld is. het is ook "letterijk" een Dode zee als ik het zo mag uitdrukken juist omdat het bijna stilstaand water is maar de Jordaan er nog wat verversing aan toevoegd. De weg vervolgde zich dan ook gedeeltelijk vlak langs het water zodat we een mooi uitzicht hadden en we hadden stralend weer met toch een beetje een waas over de Jordan-Mountains alhoewel de zon daar ook goed wilde doorbreken...
De sterke doordringende geur en de aangekoekte zoutplakkaten kabbelden tegen de oevers en de rotsen, soms ging de weg weer in behoorlijke kronkels omhoog en dan weer naar beneden maar de chauffeurs hebben niet voor het eerst deze wegen gereden... We naderden En Gedi Spa waar ik en ook en tal van anderen eruit zijn gegaan, vele mensen zijn hier dan ook de zee even ingegaan en er waren stores and restaurantjes etc. een toeristische trekpleister dus maar ook een kuuroord.
Ik schoot hier even een foto van een badende moslimvrouw:
Wonder boven wonder zijn een aantal foto's toch gelukt met zoveel zon, een uur later heb ik mijn reis vervolgt met een volgende bus richting Masada. Er waren nog ander plaatsen waar de bus stopte zoals oa En Gedi natuurreservaat en En Gedi botanische tuinen.... Indrukwekkend was het toen we de vestingsrots van Masada naderden en het was even klimmen met de bus

(Je ziet de kabels van de kabelbaan naar boven lopen..) tekst behoort bij foto...

naar het punt waar de bus zou stoppen dit was een gebouw met een klein hotel voor mensen die misschien willen overnachten, alles zat dan ook hier bij elkaar een winkel, receptie en een restaurant. Dit was dan ook het beginpunt van 2 mogelijkheden om de vesting te bereiken; te voet of met een moderne kabelbaan, ik koos voor het laatste en kocht een kaartje bij het loket en liep richting de kabelbaan plateau. Het is een grote cabine en ik schat dat er zo 35 tot 40 personen in kunnen. De man die dit bediende kreeg het seintje dat we naar boven konden, de lift was niet zo en je moet zeker "geen" hoogtevrees hebben want het is toch nog een aardige klim..maar het zit allemaal goed in elkaar want de Israeliers weten wel dingen goed te bouwen.. Prachtig hoe de mensen steeds kleiner werden toen ik zo naar beneden keek en eigenlijk hoe snel en bijna geruisloos je met deze moderne kabelcabine boven ben. Werkelijk indrukwekkend hoe je zo om je heen kon kijken en hoe de Romans dit eigenlijk gebouwd hadden, het is gewoon eigenlijk een kleine complete stad die zou je zeggen niet in te nemen zou zijn... Who is the enemy of the Romans do you think..? Van beneden af gezien zou je denken dat het plateau en de oppervlakte niet zo groot zou zijn maar dan heb je een verkeerde inschatting gemaakt onvoorstelbaar groot. Het is natuurlijk een zeer geliefd toeristische trekpleister commercieel gezien...en ik denk eigenlijk niet van de massa die deze plaats bezoekt en de geschiedenis niet echt kent dat het eigenlijk de "dappere" slag van de Joden hier was...mijns inziens.
Af en toe moest je je oren toesluiten hier want je bent hier behoorlijk hoog maar dan scheerden af en toe weer een aantal Israelische straaljagers voor je voorbij tussen de bergen door die dan nog eens door de geluidsbarriere gaan want ze houden alles in de gaten.. Overigens na een fijne mooie dag waar het weer ook zo meezat was ik ook weer blij dat ik thuis was.


Indrukwekkend als je daar zo boven staat en wat een overzicht dan, je ziet de Dode zee en de bergen van Jordanie in de verte die in een soort mist gesluierd zijn...

No comments: